cottrell & vermeulen architecture: westborough primary school

20 Jul

'westborough primary school' by cottrell & vermeulen architecture located in westcliff-on-sea, united kingdom image © anthony coleman

london based practice cottrell & vermeulen architecture recently completed an addition to the westborough primary school located
in westcliff-on-sea, united kingdom. wrapped with a delicate veranda, this design strikes a balance between the original brick building
and its new contemporary elements. a decision to refurbish the existing facility was an experiment to minimize the construction and
operation carbon footprint. this rehabilitation method provides a successful example for other communities by demonstrating a 90% reduction
in emissions due to renewable energy sources and increased user lighting controls.

veranda image © anthony coleman

intricate columns are formed by pairs of rotated wooden trusses to support a series of pitched roofs. the canopy consists of photovoltaic
solar cells oriented towards the sun and bright blue translucent panels. a counter displaying energy savings encourages community
involvement while simultaneously instilling environmental sensitivity within young children.

canopy provides shelter during recess image © anthony coleman

photovoltaic cells image © anthony coleman

main entrance image © anthony colemangymnasium image © anthony colemanhallway image © anthony colemanenergy savings counter image © anthony coleman

site plan image courtesy of cottrell & vermeulen architecture

 

floor plan / level 0 image courtesy of cottrell & vermeulen architecture

 

section image courtesy of cottrell & vermeulen architecture

 

elevation image courtesy of cottrell & vermeulen architecture

 

project info:

start date: november 2009
area: refurbishment 948 m2, playground stores and canopy 292 m2
total cost: £1.35m
client: southend-on-sea borough council and the governors of westborough primary
school. partially funded by the department for education.
architect: cottrell & vermeulen architecture ltd.
quantity surveyor: stockdale
structural engineer: engineers haskins robinson waters
m&e consultant: or consulting
sustainability consultant: buro happold
main contractor: balfour beatty construction ltd.
cdm coordinator: bz consulting
approved building inspector: mlm building control
annual co2 emissions: 18 kgco2/m2/year (previously 40.1)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: